Różnorodność biologiczna to zróżnicowanie
wszystkich żywych organizmów występujących na Ziemi w ekosystemach
lądowych, morskich i słodkowodnych oraz w zespołach ekologicznych,
których są częścią; dotyczy to różnorodności w obrębie gatunku i
pomiędzy gatunkami oraz różnorodności ekosystemów1.
foto: http://pl.fotolia.com
foto: http://pl.fotolia.com Obecnie, tak jak zawsze w przeszłości, elementy różnorodności
biologicznej są wykorzystywane przez człowieka w bardzo zróżnicowany
sposób: jako pożywienie, materiały budowlane, ubranie, lekarstwa, a
nawet kosmetyki. Różnorodność biologiczna ma również ważne znaczenie
społeczne i kulturowe. Do utrzymania warunków życia społeczeństw i
stworzenia im szansy rozwoju jest tak samo niezbędna jak woda i
powietrze. Ogólne korzyści wynikające z ochrony elementów różnorodności biologicznej można rozpatrywać w trzech aspektach:
- ekosystemowym,
- biologicznych zasobów surowcowych,
- społecznym.
Różnorodność biologiczna w ekosystemach umożliwia:
- ochronę zasobów wodnych - roślinność w zlewniach wody (rzeki, jeziora, stawy) przyczynia się do utrzymania cykli hydrologicznych, regulacji i stabilizacji przepływu wody, działając jako bufor w ekstremalnych zjawiskach, takich jak powodzie i susze. Utrata roślinności przyczynia się do zamulenia dróg wodnych w zlewni, pogorszenia jakości wody i jej produktywności, prowadzi do degradacji ekosystemów wodnych. Roślinność pomaga również regulować gospodarkę podziemnymi wodami gruntowymi, m.in. zapobiega zasoleniu. Wszystko to przekłada się na wymierne korzyści finansowe. Według ocen
Australian Government2 wartość usług ekosystemowych tylko z tytułu zaopatrzenia w wodę Melbourne wynosi rocznie 250 mln dol. USA;
- kształtowanie i ochronę gleb - różnorodność biologiczna pomaga w tworzeniu i utrzymaniu struktury gleby, jej wilgotności i poziomu składników odżywczych. Jej utrata poprzez niszczenie roślinności powoduje szybsze zasolenie gleb, wypłukiwanie składników pokarmowych do niższych poziomów, co zmniejsza produktywność. Brak roślin przyspiesza erozję i osuwanie się ziemi;
- magazynowanie składników odżywczych - różnorodność biologiczna jest niezbędnym elementem w procesie obiegu materii i energii w przyrodzie. Rośliny pobierają mineralne składniki odżywcze z gleby, jak również wykorzystują energię słoneczną w procesie fotosyntezy, powiększając w ten sposób swoją masę i stając się dostarczycielem składników odżywczych dla innych organizmów żywych, w tym dla człowieka.
Wszystkie organizmy żywe tworzą łańcuch pokarmowy, który stanowi podstawę życia na Ziemi;
- pochłanianie i rozkład zanieczyszczeń - elementy ekosystemów od bakterii do wyższych form życia są zaangażowane w procesy pochłaniania i rozkładu zanieczyszczeń wytwarzanych przez człowieka (ścieki, odpady stałe, gazy);
- stabilizację klimatu - roślinność wpływa na klimat na poziomie makro i mikro. Coraz więcej dowodów wskazuje, że olbrzymie obszary lasów naturalnych są najważniejszym czynnikiem stabilizującym obieg wody w przyrodzie i przyczyniają się do utrzymania opadów na stałym poziomie, stabilizując tym klimat w skali makro. W skali mikro - roślinność ma łagodzący wpływ na lokalny klimat i może tworzyć bardzo szczególny mikroklimat;
- utrzymanie ekosystemów - relacje pomiędzy składnikami biotycznymi a abiotycznymi wewnątrz ekosystemów przypominają sieć naczyń połączonych. Ze względu na złożony charakter stosunków w ekosystemie usunięcie lub zakłócenie funkcjonowania jednego z elementów może wpłynąć na funkcjonowanie wielu innych elementów ekosystemu, może nawet doprowadzić do zaniku ekosystemu;
- odradzanie się ekosystemów zniszczonych - corocznie w wyniku katastrof naturalnych (powodzie, pożary, wichury i trąby powietrzne) zniszczeniu ulega wiele ekosystemów. Różnorodność biologiczna umożliwia tym ekosystemom powrót do stanu pierwotnego.
Różnorodność biologiczna, jako biologiczne zasoby surowcowe, pozwala na pozyskiwanie:
- żywności - zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Ze względu na usytuowanie w łańcuchu pokarmowym szczególne znaczenie mają rośliny. Człowiek w swej historii wykorzystywał w celach spożywczych ponad 5 tys. gatunków roślin, obecnie znaczenie ma tylko około 20 gatunków. Jedną z istotnych korzyści płynących z ochrony różnorodności biologicznej w środowisku naturalnym jest utrzymanie bogactwa puli genów roślinnych, co z kolei umożliwia prowadzenie badań nad nowymi źródłami cennej żywności dla szybko rosnącej populacji ludzi. Przykładowo nasiona portulaki pospolitej, zwanej również portulaką warzywną (Portulaca oleracea), które były powszechnie spożywane przez Aborygenów w Australii, zawierają 20 procent białka, 16 procent tłuszczu i wysoki poziom żelaza
3;
- środków leczniczych - ludzie od dawna wykorzystywali zasoby biologiczne do celów medycznych. Dużo leków stosowanych obecnie jest uzyskiwanych z roślin. Wiele, w szczególności antybiotyków, pochodzi z mikroorganizmów. Badania różnych substancji chemicznych produkowanych przez zwierzęta doprowadziły do odkrycia ich właściwości leczniczych (np. jad kobry, wydzielina pijawki lekarskiej);
- surowca dla przemysłu - drewno jest podstawowym produktem naturalnym używanym na całym świecie. Jest stosowane w budownictwie, stanowi podstawowy surowiec do produkcji papieru, służy do wyrobu mebli, instrumentów muzycznych i wielu innych sprzętów. Biomasa jest ważnym paliwem energetycznym;
- urozmaicenie dekoracyjne i ozdobne - bez roślin nie byłoby ogrodów, skwerów, parków, kolorowych bukietów. Handel kwiatami ciętymi, roślinami doniczkowymi i ogrodowymi stanowi ważny składnik dochodu narodowego wielu państw.
Znaczenie społeczne różnorodności biologicznej to przede wszystkim:
- badania i edukacja - różnorodność biologiczna jest istotnym elementem badań naukowych nad ekosystemami, zarządzaniem środowiskiem i zrównoważonym użytkowaniem jego elementów. Pozwala na praktyczną edukację dzieci, młodzieży, a także osób dorosłych w zakresie nauk biologicznych, ekonomicznych i społecznych;
- rekreacja i wypoczynek - różnorodność biologiczna jest nieodzowną częścią turystyki i rekreacji. Jak wykazały badania australijskie
4, ponad 85 proc. japońskich turystów i 70 proc. europejskich i amerykańskich uznaje piękne krajobrazy i przyrodę jako kluczowe elementy przy podejmowaniu decyzji o przyjeździe do Australii;
- wartości kulturowe - środowisko naturalne stanowi dla wielu osób inspirację, źródło doznań estetycznych, duchowych. We wszystkich kulturach rośliny i zwierzęta stanowią ważny element tożsamości narodowej i kulturowej (na przykład: orzeł, koala i kangur, klon, cedr, kogut).
Wbrew obiegowej opinii różnorodność biologiczna w miastach często bywa bardziej urozmaicona aniżeli na przyległych obszarach wiejskich. Miejskie tereny zielone stanowią niepowtarzalne środowisko, w którym występuje bogactwo flory i fauny, zaś zachowanie kontaktu z naturą jest podstawową potrzebą każdego człowieka i ma istotne znaczenie dla jakości jego życia.
Według danych opublikowanych przez ONZ w 2007 roku w miastach na całej kuli ziemskiej mieszkało 3,3 mld ludzi, co stanowiło 50 proc. całej populacji mieszkańców Ziemi. Do roku 2050 wskaźnik ten ma wzrosnąć do około 70 proc. (6,4 mld). W 2025 roku będzie istniało 26 mega aglomeracji miejskich (powyżej 10 mln mieszkańców każda), z czego 22 przypadnie na kraje rozwijające się.
Jak słusznie zauważa N. Müller
5 z Uniwersytetu w Erfurcie, miasta są ośrodkami władzy gospodarczej, społecznej i politycznej. Są też miejscem, gdzie większość ludzi ma pierwszy, i często jedyny, kontakt z naturą. W tym sensie miasta to nie tylko problem, ale także rozwiązanie globalnego wyzwania, przed którymi stoimy: powstrzymania utraty bioróżnorodności.
mgr Zbigniew Zalesiński
doktorant w Instytucie Badań i Ekspertyz
Naukowych w Gorzowie Wielkopolskim,
zajmujący się bioróżnorodnością
i bezpieczeństwem, w tym bioterroryzmem
prof. dr hab. Tadeusz Zaborowski
wiceprzewodniczący Komisji Nauk
Organizacji i Zarządzania
PAN Oddział w Poznaniu,
prezydent Europejskiego Towarzystwa
Ekologicznego,
członek rzeczywisty Akademii IALEPS
Przypisy:
1. Konwencja o różnorodności biologicznej art. 2 -Dz. U. z 2002 r. nr 184, poz. 1532.
2. Australian Gocernment Departament of the Environment, Water, Heritage and the Arts; www.environmental.gov.au/biodiversity/publications.
3. Ibidem.
4. Ibidem.
5. www.fh-erfurt.de/urbio/httpdocs/content/keynote_speakers.php.