XXI wiek to era ekologii uwzględniająca nie tylko
ochronę i kształtowanie środowiska przyrodniczego, ale proponująca
również m.in. zdrową, tanią żywność dla zwiększającej się na świecie
liczby ludności. Rozwiązaniem problemu żywności w dzisiejszych czasach
jest rolnictwo ekologiczne – sieć gospodarstw ekologicznych – stosujące
środki naturalne, bazujące na znajomości praw przyrody i filozofii
zrównoważonego rozwoju, zgodne z zasadami ekonomii i gospodarki.
Wzrastający popyt na żywność ekologiczną i coraz bardziej widoczne
działania konkurencyjne na rynku europejskim wymuszają pilne i
skuteczne kontrolowane działania w obszarze rolnictwa ekologicznego w
Polsce.
Na wsi żyje 38% mieszkańców kraju, a w rolnictwie pracuje ponad 4
miliony osób. Jednakże wytwarzają oni zaledwie 5% produktu krajowego
brutto (PKB). Tak więc efektywność ekonomiczna rolnictwa jest
pięciokrotnie niższa od średniej w gospodarce narodowej i sześć do
siedmiu razy niż w pozostałych, pozarolniczych działach gospodarki.
Składa się na to zarówno niekorzystna relacja cen i niska opłacalność
produkcji rolniczej, jak też rozdrobnienie dominującego u nas sektora
chłopskiego i występujące w nim przerosty zatrudnienia czy wręcz
ukrytego bezrobocia [1, 2].
Przebudowa rolnictwa chłopskiego jest konieczna ze względu na
anachroniczną postać znacznej jego części, nieprzystającej ani do
nowoczesnej gospodarki, ani do standardów Unii Europejskiej (UE).
Rolnictwo to w minionym okresie wprawdzie skutecznie oparło się
kolektywizacji, ale ówczesny system polityczny i gospodarczy zatrzymał
na blisko pół wieku naturalny bieg jego przeobrażeń. Zapóźnienie to
trzeba teraz nadrobić. Rolnictwo, zmniejszając swój udział tak w
zatrudnieniu, jak i w PKB, wchodzi zarazem coraz pełniej w społeczny
podział pracy.
Jednego rolnika wspomaga pośrednio coraz większa liczba pracowników
przemysłu i usług, przyczyniając się do wzrostu produktywności
rolnictwa i do jego przekształcenia w jeden ze składników agrobiznesu.
Jednakże pomimo znacznego postępu, nie nadąża ono za pozostałymi
działami gospodarki, gdzie wzrost wydajności pracy jest jeszcze
szybszy. Gdyby było inaczej, udział rolnictwa w wytworzonym dochodzie
narodowym nie byłby niższy od udziału w zatrudnieniu, jak to jest
wszędzie z Europą Zachodnią włącznie [3]. Przyczyna leży w specyfice
rolnictwa, gdzie obrót kapitałem jest ograniczony cyklem rozwojowym
roślin i zwierząt. Sytuację rolnictwa cechuje więc notoryczny
dysparytet dochodowy i jest to główny problem, z jakim zmaga się
polityka rolna krajów rozwiniętych.
Zagrożenia ekologiczne wymuszają także rewizję dotychczasowych zasad
organizacji społeczeństwa oraz powodują potrzebę wprowadzenia nowych
sposobów sterowania gospodarką. Intensyfikacja rolnictwa, mechanizacja,
chemizacja prowadzi do degradacji środowiska, szczególnie wtedy, gdy
stosuje się ją bez uwzględnienia praw biologicznych i ekologicznych.
Dlatego dewizą obecnych czasów staje się rolnictwo ekologiczne. Jest
to taki system gospodarowania, który aktywizując przyrodnicze
mechanizmy produkcyjne poprzez stosowanie środków naturalnych,
nieprzetworzonych technologicznie, zapewnia trwałą żyzność gleby i
zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów
rolniczych. Jest to system zrównoważony pod względem ekologicznym i
społecznym: nie obciąża środowiska, jest w dużym stopniu niezależny od
nakładów zewnętrznych, umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa
jako kategorii społecznych i kulturowych [4].
Zasadnicza różnica między rolnictwem technologicznym (konwencjonalnym)
i ekologicznym polega na odmiennym traktowaniu układu gleba – rośliny –
zwierzęta. W rolnictwie ekologicznym występuje integracja, harmonia i
stymulacja procesów życiowych, wykorzystywanych do produkcji żywności.
Podstawą jest sposób postępowania agrotechnicznego wynikający ze
zrozumienia produkcji rolnej oraz z przewidywania przyrodniczych i
społecznych konsekwencji działań rolnika. Gospodarstwo rolne traktowane
jest jako podstawowa jednostka ekologiczna sterowana przez człowieka. W
rolnictwie ekologicznym wyklucza się stosowanie syntetycznych nawozów
mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu, syntetycznych dodatków
paszowych oraz roślin i zwierząt transgenicznych. Rolnictwo to
charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym: gleba – rośliny –
zwierzęta, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Traktowane jest
bardziej jako sposób życia w symbiozie z przyrodą aniżeli system
produkcji. Cele ekologiczne dominują nad ekonomicznymi [5]. Produkcja
żywności w systemie ekologicznym zapewnia ochronę środowiska i
dostarcza wysokiej jakości produktów żywnościowych. W rolnictwie
technologicznym (przemysłowym) złożoność procesów życiowych jest
zredukowana do praw mechaniki i chemii, natomiast w ekologicznym – jest
on postrzegany jako samoregulujący się układ biologiczny, którego
podstawą jest gleba.
Gleba jest stale pozbawiana związków pokarmowych przez zbiór i wywóz
plonów. Rolę przywracania żyzności glebie przejmuje od naturalnej
roślinności nawożenie naturalne i sztuczne. Gleba może być również
użyźniania przez właściwy płodozmian, w którym co parę lat pojawiają
się rośliny wzbogacające glebę w związki mineralne i próchnicę (np.
motylkowe). Efekt działalności rolniczej zależy od urodzajności gleby i
prawidłowości kultury agrotechnicznej. Znaczna rola i specyficzny
charakter produkcji rolniczej wymagają takiego gospodarowania, aby nie
została zachwiana równowaga ekologiczna.
Istotna jest również nieszkodliwa dla środowiska i energooszczędna
produkcja pełnowartościowych fizjologicznie płodów. Charakterystycznymi
wyróżnikami rolnictwa ekologicznego jest całkowita i bezwzględna
rezygnacja z pestycydów i herbicydów, poleganie głównie lub wyłącznie
na naturalnych nawozach organicznych. Powstało ono jako reakcja na
coraz silniejsze skażenie żywności domieszkami wszelkiej chemii
stosowanej w rolnictwie. Zdrową żywność można wytwarzać tylko w czystym
powietrzu, na czystej glebie i nad czystą wodą. W rolnictwie
ekologicznym szkodniki zwalcza się za pomocą wywarów z różnych roślin.
Chwasty usuwa się mechanicznie. Wykorzystuje się bardzo szeroko
zjawiska alelopatii, kunsztownie dobierając porządek zmianowania, a
także przez uprawę grządek czy szpalerów roślin „obronnych” między
właściwymi roślinami uprawnymi.
Niektóre silnie aromatyczne rośliny hamują rozwój chwastów w swoim
sąsiedztwie, a także odstraszają owady. Rzędy takich roślin między
uprawami służą zamiast herbicydów i pestycydów. Metody takie mają
jednak wadę: łatwo je zastosować w ogródku przy domu na własny użytek,
znacznie trudniej – na hektarach pól przy produkcji na rynek. Jako
nawozu w rolnictwie ekologicznym używa się obornika oraz
najróżnorodniejszych odmian kompostu.
Rolnictwo ekologiczne to nie tylko produkcja kwalifikowanej żywności,
ale także szeroko rozumiana odpowiedzialność za środowisko. Oprócz
dbałości o żyzność gleby do zadań rolnika należy również kształtowanie
i pielęgnacja krajobrazu rolniczego, na który składają się zarówno pola
i łąki, jak i zadrzewienia śródpolne, pas zadrzewień ochronnych,
miedze. Te miejsca bytowania różnorodnych gatunków roślin i zwierząt
pełnią funkcję buforów biologicznych w środowisku: zmniejszają ryzyko
inwazji chorób i szkodników, utrzymują większą wilgotność w przyległym
obszarze, ograniczają prędkość wiatru, przeciwdziałają erozji i
przywracają harmonię w krajobrazie. Dużą wagę przywiązuje się też do
utrzymania tzw. małej retencji: stawów, sadzawek, glinianek, „oczek”
wodnych – wpływających na stosunki wodne w całej agrocenozie. Różnorodność
biologiczna przybliża stan równowagi w środowisku produkcji rolniczej.
Dewizą rolnictwa ekologicznego jest zapobieganie zamiast zwalczania,
czyli przeciwdziałanie masowemu występowaniu chorób i szkodników
właśnie przez stwarzanie równowagi biologicznej w środowisku. Temu
celowi podporządkowane są wszystkie działania rolnika ujęte w
kryteriach gospodarstwa.
Rolnictwo ekologiczne stanowi najnowocześniejszą i najlepszą pod
względem biologicznym formę rolnictwa (bazującą na znajomości praw
przyrody), przeciwwagę rolnictwa przemysłowego. To dewiza i nadzieja
XXI wieku: zapewnienie właściwej egzystencji ludzi, zwierząt i roślin,
zdrowia i życia wszystkich. Stosowanie metod ekologicznych przyczyni
się do optymalnej produkcji żywności przy minimum negatywnych
oddziaływań na środowisko przyrodnicze [4].
W dobie dzisiejszej cywilizacji i postępu, ciągłego pośpiechu i hałasu,
coraz więcej osób pragnie ciszy i odpoczynku, ucieczki od miasta i
dlatego w ostatnim czasie niezwykle popularna stała się turystyka wiejska, a szczególnie agroturystyka. Stanowi ona element aktywizacji zawodowej wsi.
Może być szansą rozwoju dla gospodarstw o małym obszarze,
nieprodukujących na rynek lub sprzedających sporadycznie uzyskiwane
nadwyżki. Tego typu gospodarstwa zlokalizowane są w regionach Polski
charakteryzujących się dosyć korzystnymi, jeśli chodzi o rozwój
turystyki, walorami krajobrazowo-geograficznymi. Agroturystyka jest
najbardziej realną formą działalności pozarolniczej, jaką realizować
można dziś na wsi. Wszelkie atrakcje, szeroki asortyment usług
agroturystycznych przyciągają chętnych turystów. Każdy oczekuje tam
odpoczynku, życia w zgodzie z naturą, a przede wszystkim przestrzeni
bez zagrożeń ekologicznych.
Wciąż przybywa gospodarstw oraz powierzchni pod uprawy ekologiczne.
Przyczyniło się do tego m.in. wspieranie finansowe rozwoju rolnictwa
ekologicznego przez rządy oraz wzrastający popyt na zdrową żywność.
Przełomowym momentem w rozwoju rolnictwa ekologicznego i podaży
produktów ekologicznych w krajach UE było wprowadzenie regulacji
prawnych w tym zakresie. Odzwierciedleniem wagi wprowadzonych
uregulowań był prawie pięciokrotny wzrost powierzchni upraw
ekologicznych z około 70 tys. ha w 1993 roku do ponad 4,4 mln ha w roku
2001 (Włochy, Francja, Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania) [5].
Produkcja ekologiczna stanowi ułamek procenta w polskich gospodarstwach i na użytkach rolnych.
Rynek produktów ekorolnictwa należy aktualnie do najbardziej
dynamicznie rozwijających się sektorów rynku produktów żywnościowych w
krajach UE. Szacuje się, że udział żywności ekologicznej wzrastał tam w
ostatnich latach średnio o około 25% rocznie i obecnie wynosi od ułamka
do kilkunastu procent zależnie od rodzaju produktu. Zainteresowanie
przestawieniem gospodarstwa na ekologiczne metody produkcji wzrosło i należy
się spodziewać, że podobnie jak w krajach UE również w Polsce nastąpi
znaczący wzrost podaży produktów rolnictwa ekologicznego.
Nadal jednak czynnikiem ograniczającym rozwój krajowego rynku produktów
rolnictwa ekologicznego jest zbyt mała liczba gospodarstw i niska
powierzchnia upraw ekorolniczych oraz znaczne rozproszenie gospodarstw,
co nie sprzyja zarówno rozwojowi przetwórstwa, jak i różnorodnych
ścieżek dystrybucji, a także małe zainteresowanie tym rolnictwem wśród
polskich rolników.
W niektórych krajach UE odsetek osób dokonujących zakupów żywności
ekologicznej wynosi 80%. W Polsce, gdzie w zasadzie każdy producent
może, jak wskazują kontrole Państwowej Inspekcji Handlowej, oznakować
swój produkt w sposób sugerujący, że wyprodukowano go „metodami
ekologicznymi”, konsumenci są zdezorientowani i nie są w stanie
odróżnić żywności ekologicznej od innych produktów żywnościowych.
W sytuacji wzrastającej liczby gospodarstw ekologicznych w naszym kraju
konieczne jest nie tylko usprawnienie dystrybucji, ale przede wszystkim
stymulowanie popytu na żywność ekorolniczą poprzez działania promocyjne
i reklamę [6-8], w tym szeroko rozumianą edukację konsumentów.
Działaniom tym powinien towarzyszyć rozwój przetwórstwa surowców
ekologicznych.
Wobec znaczącego popytu na żywność ekorolniczą i wzrastającej
konkurencji na rynku europejskim, celowe wydaje się budowanie krajowego
rynku produktów ekorolniczych, co z kolei wymaga, podobnie jak w innych
krajach Europy, podjęcia działań stymulujących przestawienie na
ekologiczne metody produkcji wśród producentów, rozwój przetwórstwa i
promocję żywności ekorolniczej. Początek XXI wieku musi być okresem
pilnego tworzenia kontrolowanych gospodarstw ekologicznych w Polsce.
Wiesław Koźlak, Anna Klepańska
Literatura:
1. Polskie rolnictwo na drodze do UE, Centrum Informacji Europejskiej, Warszawa 2003.
2. Dreszczyk E., Bilski R., Kraska Z., Tworzenie regionalnie
ukierunkowanego systemu wykorzystania biomasy drzewnej, IX Forum
odnawialnych źródeł energii, Zakopane 2003, s. 186-191.
3. Polska w Unii Europejskiej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Główny Inspektorat Weterynarii, Fundacja Programów Pomocy dla
Rolnictwa, Warszawa 2003.
4. Bartosiewicz J., Aura, 2003, 4, 7.
5. Klima K., Aura, 2003, 4, 9.
6. Koźlak W., Problemy Ekologii, 2006, 10, nr 2, 102.
7. Koźlak W., Problemy Ekologii, 2006, 10, nr 6, 329.
8. Koźlak W., Problemy Ekologii, 2007, 11, nr 4, 199.
|