Licznik odwiedzin: |
Kompostowanie sposobem na ograniczenie ilości składowanych odpadów |
Kompostowanie odpadów znane jest od prawie 4000 lat.
Kompostowanie odpadów komunalnych rozpoczęto na początku XX wieku i od
tego czasu proces technologiczny jest systematycznie
udoskonalany.Według danych GUS w 2006 roku na ogólną ilość odebranych
odpadów komunalnych wynoszącą 9876,6 tys. Mg - naskładowiskach
zdeponowano 8986,5 tys. Mg (91,0%), termicznie pr zekształcono 45,3
tys. Mg (0,5%), natomiast procesom biologicznym (w kompostowniach)
poddano297,1 tys. Mg (3,0%). Ponadto w wyniku selektywnej zbiórki
odzyskano 403,0 tys. Mg (4,1%). Odpady komunalne zawierają od ok. 30% w
wiejskich, do ponad 50% w miejskich składników ulegających
biodegradacji, czyli nadających się do procesów biologicznego
przetwarzania - rys. 1 [4].
Polska przyjmując postanowienia Traktatu Akcesyjnego podjęła pewne
zobowiązania w zakresie gospodarki odpadami, w tym dotyczące
ograniczenia ilości odpadów biodegradowalnych kierowanych do
składowania. Zgodnie z nimi w 2013 roku poprzez składowanie będzie
można unieszkodliwić nie więcej niż 50% masy tych odpadów wytworzonych
w 1995 roku.
Czynniki wpływające na przebieg procesu kompostowania
Czynnikami mającymi decydujący wpływ na przebieg procesu kompostowania są [5, 6]:
-
odpowiedni skład chemiczny materiału wyjściowego,
- dobre napowietrzenie materiału w czasie całego procesu, a szczególnie w początkowym okresie,
- właściwa struktura kompostowanego materiału,
- odpowiednia zawartość wody w kompostowanym materiale, utrzymywana przez cały okres procesu,
- stosunek C/N materiału wyjściowego,
- odpowiednia dla procesu temperatura w masie kompostowej,
- utrzymanie odpowiedniego pH w masie kompostowej,
- inne czynniki, np. zawartość soli, która utrudnia i spowalnia proces.
Do przetworzenia na kompost nadają się na ogół wszystkie odpady bogate
w substancję organiczną i zawierające odpowiednie ilości innych
składników nawozowych, a niezawierające substancji toksycznych. Za
optymalną zawartość azotu w odpadach przeznaczonych do kompostowania
podaje się 0,8-1,7% mas. [6, 7]. Mikroorganizmy biorące udział w
procesie kompostowania są organizmami tlenowymi. Podczas kompostowania
cała objętość materiału powinna być dobrze napowietrzana. Stężenie
tlenu w powietrzu zawartym w porach powinno wahać się w granicach od 12
do 14% (zakres idealny 16-17%). Największe zapotrzebowanie na tlen
występuje w pierwszych 15-20 dniach procesu, w ciągu 1-2 godzin po
przerzucaniu pryzm spadek zawartości tlenu w masie wynosi około 50% w
stosunku do ilości tlenu bezpośrednio po przerzucaniu [5, 6]. Optymalny
jednostkowy, dobowy strumień objętości powietrza dla napowietrzenia
biomasy powinien zawierać się od 0,6 do 1,9 m 3/(kg
s.m. organicznej x doba) [2, 7, 8]. Praktyczne napowietrzanie masy
kompostowej, ułożonej w pryzmy na otwartej przestrzeni, uzyskuje się
przy zastosowaniu [6]: mechanicznego przerzucania, różnych
wielokrotności przerzucań otworów wentylacyjnych i sprężonego
powietrza. Rozdrobnienie surowca sprzyja większej szybkości
kompostowania. Stopień rozdrobnienia masy kompostowej nie może być
jednak za duży, ponieważ zbyt małe cząsteczki redukują objętość wolnych
przestrzeni i tym samym dostępność tlenu. Wymiar cząstek, przy
optymalnej ich wilgotności, powinien zapewniać objętość wolnych
przestrzeni powietrznych w przedziale od 25 do 35% [5]. Biomasa
przeznaczona do kompostowania musi posiadaćstrukturę porowatą, a
wielkość cząsteczek składników powinna optymalnie zawierać się w
granicach 10-40 mm lub 25-40 mm przy kompostowaniu naturalnym i około
12 mm przy mechanicznym [3, 7]. Woda jest niezbędna do transportu
substancji w kompostowanym materiale, do asymilowania pożywek przez
mikroorganizmy, metabolizmu nowych komórek i reprodukcji [3]. Optymalna
zawartość wilgoci w odpadach dla wysokiej szybkości kompostowania
mieści się w zakresie 40-60% mas. [2, 3, 5-7, 9-15]. Przy zawartości
wilgoci powyżej 65% zostaje ograniczony przepływ tlenu w warstwie
odpadów, co sprzyja tworzeniu się w jej wnętrzu stref beztlenowych.
Jeżeli natomiast poziom wilgoci spadnie poniżej 40-45%, to pożywki
stają się trudniej dostępne dla mikroorganizmów, spada ich aktywność i
proces kompostowania przebiega wolniej, a przy wilgoci wynoszącej
poniżej 20% kompostowanie praktycznie nie przebiega [5]. Właściwy
stosunek C/N jest bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na szybkość
procesu kompostowania, na przebieg temperatur w masie kompostowej, a
także ma decydujący wpływ na straty azotowe w procesie [5]. Optimum dla
przebiegu procesu kompostowania stanowi stosunek C/N w granicach 25-30
[2, 3, 5-7, 9-15]. Gdy wartość stosunku C/N jest większa niż 35,
wówczas proces kompostowania przebiega wolniej oraz następują duże
straty węgla [3, 5-7]. Przy wartości stosunku C/N mniejszej niż 25 może
wystąpić problem emisji odorów i uwalnianie amonu. Duże ilości N mogą
także prowadzić do powstawania amoniaku w ilościach toksycznych dla
mikrobiologicznych populacji, inhibitując proces [5, 7]. Wzrost
temperatury podczas kompostowania powoduje zniszczenie większości
zarodników, sporów mikroorganizmów chorobotwórczych i jajhelmintów
[9]. W optymalnych warunkach kompostowanie przebiega w czterech fazach
- rys. 2 [5]:
- faza wstępnego kompostowania - F1; faza mezofilna lub wzrostu temperatury, która trwa krótko, do kilku dni,
- faza intensywnego kompostowania - F2; faza termofilna lub wysoko
temperaturowa,która może trwać od kilku dni do kilku tygodni; w fazie
tej zostają rozłożonełatwo rozkładalne związki organiczne, zaś
produktami tego rozkładu są woda, dwutlenek węgla i amoniak,
- faza przemian - F3, zwana również kompostowaniem właściwym,
najczęściej zaczyna się w 3-5 tygodniu i trwa przez dalsze 3-5 tygodni;
charakterystyczne dla tej fazy są spadek temperatury, przekształcanie
trudno rozkładalnych związków przez mezofilne bakterie i grzyby oraz
wyraźnezmniejszenie objętości odpadów,
- faza dojrzewania kompostu - F4; faza zwana również kompostowaniem
wtórnym, następuje w niej dalsze wychładzanie materiału, tworzy się
stabilna frakcja kompostu (huminy), dochodzi do wzmożonego pojawiania
się makrofauny (roztoczy, dżdżownic). Czas trwania tej fazy może sięgać
kilku miesięcy.
Przy temperaturze poniżej 20°C mikroorganizmy nie rozmnażają się i
szybkość rozkładu maleje. Jeżeli temperatura jest wyższa niż 60°C
niektóre mikroorganizmy są inhibitowane lub obumierają, zmniejsza się
rozmaitość organizmów, co objawia się niższą szybkością rozkładu.
Maksymalna temperatura nie powinna przekraczać 55°C, gdyż bakterie
aerobowe z grupy Actinomyces, prowadzące rozkład polimerów, nie
tolerują temperatury wyższej niż 50-55°C [5].
Wartość pH w masie kompostowej odgrywa podwójną rolę: zapewnia
odpowiednie warunki dla rozwoju mikroorganizmów, a także stanowi
zabezpieczenie przed stratą azotu. Optimum pH środowiska powinno być
utrzymywane blisko obojętnego 6,5-7,5 [2, 5-7, 9, 12-15]. Bakterie
tolerują pH między 6 i 7,5. Grzyby akceptują szerszy zakres pH od 5,5
do 8. Gdy pH spada poniżej 6, mikroorganizmy, a zwłaszcza bakterie giną
i rozkład przebiega wolniej. Przy pH wyższym niż 9 azot przechodzi w
amoniak, a następnie jest uwalniany i staje się niedostępny dla
organizmów [5].
Technologie kompostowania odpadów realizowane w Europie można
zakwalifikować do jednej z siedmiu podstawowych grup - tablica 1 [5].
Różni je sposób prowadzenia I etapu kompostowania, a przede wszystkim:
sposób formowania i kształt pryzm, system napowietrzania mieszaniny
kompostowejoraz czas trwania rozkładu. Etap II kompostowania w
większości technologii prowadzony jest w pryzmach trójkątnych lub
trapezowych z wymuszonym napowietrzaniem lub przerzucanych [5].
Jakość kompostu
Kompost do nawożenia upraw wymaga produktu o wysokiej jakości, który
nie ujawnia szkodliwego oddziaływania na zdrowie ludzi i zwierząt oraz
na środowisko. Mniej rygorystyczne wymagania mogą być stawiane
kompostom przeznaczonym na cele nierolnicze, np. do rekultywacji
składowisk. Dobry kompost powinien mieć ciemny kolor i ziemisty
zapach.Powinien być materiałem jednorodnym, o jednolitej wielkości
cząstek i zawartości wilgoci mniejszej niż 50%. Optymalna wilgoć
powinna mieścić się w zakresie od 25-35%, a pH kompostu powinno wynosić
pomiędzy 6,0 i 7,8. Zawartość substancji organicznych w kompoście
zależy od składu kompostowanych odpadów. Udział substancji
organicznych, wyrażony jako straty przy prażeniu, powinien wynosić
ponad 20% s.m. [5].
Kompost nie powinien zawierać tworzyw sztucznych, metali i materiałów
twardych, w tym szczególnie kawałków szkła i ceramiki,które mogą
prowadzić do skaleczeń [2, 5, 11]. Aby zostać uznanym za bezpieczny,
musi charakteryzować się niską zawartością metali ciężkich oraz
toksycznych związków organicznych, niskim stężeniem soli
rozpuszczalnych, brakiem czynników chorobotwórczych dla ludzi i
zwierząt i nie zawierać także nasion chwastów [5].
Podsumowanie
W Polsce udział kompostowania w procesach zagospodarowania odpadów
komunalnych wynosi obecnie ok. 3% i wobec wymogów Unii Europejskiej
nakazujących ograniczenie ilości odpadów komunalnych ulegających
biodegradacji kierowanych do składowania jest zdecydowanie za mały.
Ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu nakłada obowiązek
uzyskania zezwolenia na wprowadzenie do obrotu nawozów organicznych, w
tym kompostów. Wymagania, jakie stawia się nawozom organicznym i
organiczno-mineralnym dopuszczonym do obrotu w rozporządzeniach
wykonawczych do ww. ustawy, są bardzo trudne do spełnienia przez
komposty z odpadów. Dlatego też bez wdrożenia selektywnej zbiórki
odpadów organicznych u "źródła" praktycznie nie jest możliwe otrzymanie
kompostów spełniających wysokie wymagania jakościowe.
dr inż. Maciej Rozpondek
mgr inż. Bogdan Pasko
(Katedra Energetyki Procesowej
Politechnika Śląska)
Literatura:
1. Augustyniak-Olpińska E.: Kompostowanie odpadów - krótki rys
historyczny. Materiały Międzynarodowej Konferencji Naukowo- Technicznej
"Ekologia Praktyczna", Ustka 2003.
2. Szymańska-Czaja M.: Kompostowanie odpadów organicznych jako
optymalna metoda ich wykorzystania. Materiały Szkoły Akademii
Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica. Szkoła Gospodarki Odpadami
2001, Rytro 2001, s. 217-224.
3. Dziejowski J., Kazanowska J.: Termokinetyka procesów kompostowania
odpadów organicznych komunalnych. Materiały I Konferencji
Naukowo-Technicznej "Kompostowanie i użytkowanie kompostu",
Puławy-Warszawa 1999.
4. Uchwała Rady Ministrów nr 219 z dnia 29 października 2002 w sprawie
krajowego planu gospodarki odpadami. Monitor Polski, 2003, nr 11, poz.
159.
5. Jędrczak A., Haziak K.: Określenie wymagań dla kompostowania i
innych metod biologicznego przetwarzania odpadów. Pracownie
Badawczo-Projektowe Ekosystem Sp. z o.o., Zielona Góra 2005.
6. Wasiak G.: Systemy napowietrzania w procesach kompostowania odpadków
miejskich. Wydawnictwo Instytutu Kształtowania Środowiska, Warszawa
1976.
7. Żygadło M., Pr zywarska R., Gajewski M.: Otrzymywanie i
zagospodarowanie kompostu z odpadów komunalnych. Skrypty uczelniane
Prywatnej Wyższej Szkoły Ochrony Środowiska w Radomiu. Gospodarka
Odpadami Komunalnymi. Tom I, Zeszyt 6, Radom 2000.
8. Cebula J., Kempa E.: Laboratoryjne badania odpadków stałych i kompostów. Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1972.
9. Leboda R., Oleszczuk P.: Odpady komunalne i ich zagospodarowanie.
Zagadnienia wybrane. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej,
Lublin 2000.
10. Siuta J.: Kompostowanie i war tości użytkowe kompostu. Materiały I
Konferencji Naukowo-Technicznej "Kompostowanie i użytkowanie kompostu",
Puławy-Warszawa 1999.
11. Siuta J., Wasiak G.: Kompostowanie odpadów i użytkowanie kompostu.
Monografia. Dział Wydawnictw Instytutu Ochrony Środowiska, Warszawa
2000.
12. Skalmowski K.: Kompostowanie odpadów komunalnych. Modele rozwiązań
technologicznych. Oficyna Wydawnictw Politechniki Warszawskiej,
Warszawa 2001.
13. Rosik-Dulewska C.: Podstawy gospodarki odpadami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000.
14. Krogulec N.: Kompostowanie odpadów. Gospodarka odpadami. Wydawnictwo Ekoinżynieria, Lublin 1998.
15. Lewandowska-Suschka A., Pr zywarska R.: Laboratoryjne badania
gleby, stałych odpadów miejskich i osadów. Skrypty uczelniane nr 773.
Politechnika Śląska, Gliwice 1978, Puławy-Warszawa 1999.
|
|